Religie & cultuur in de Lage Landen IKON logo publieke omroep
Lux Het Vermoeden
De Vermoeden Viering
Lux Magazine
Het Vermoeden
Herman van Veen
    TV Ned 2 - Zondag 28 december 2008 OM 11.00
    herhaling: TV Ned 2 - Zaterdag 19 december 2009 OM 11.50 uur
  HermanvanVeenopnamedag2.jpg
 
'Laat de kinderen tot mij komen'

Hij is zanger, violist, schrijver, componist, regisseur en schilder: Herman van Veen is een alleskunner. Maar zijn voornaamste missie is, zegt hij, mensen vermaken. 'En stiekem hoop je dat je dingen zegt, waar ze iets mee kunnen.' Samen met Annemiek Schrijver blikt hij terug op het oude jaar en kijkt hij vooruit naar het nieuwe.

Hij vertelt over zijn fascinatie voor het leven, die hem steeds aanzet tot het stellen van de moeilijkste vragen. Zijn onuitblusbare nieuwsgierigheid verbindt hij aan religie: 'Want het leven is een cadeau en dat heb je uit te pakken.'

Herman van Veen is inmiddels 45 jaar actief in de ontwikkelingssamenwerking en spant zich vooral in voor de rechten van het kind. Hij vindt het onaanvaardbaar dat 1 miljard kinderen vandaag de dag geen schijn van kans hebben. 'Pas als het de kinderen goed gaat, kan het de wereld goed gaan. Pas als de rechten van kinderen, van dieren, van de natuur worden gerespecteerd, kan er een hemel op aarde komen.

Laten we ons focussen op warmte in begeleiding, op goed onderwijs en de ontwikkeling van de talenten de kinderen. We moeten de wereld leren zien met de ogen van het kind: met de meeste achting. Dat is het begin van waarachtigheid.'

Niet verwonderlijk dus, dat zijn heilige tekst komt uit Lucas 18, waarin Jezus de discipelen op hun vingers tikt en zegt: "Laat de kinderen tot Mij komen."

HEILIGE TEKST   heilige tekst printen

Lucas 18, 15-17
Zij brachten ook hun kleine kinderen tot Hem, opdat Hij ze zou aanraken. Toen de discipelen dat zagen, bestraften zij hen. Maar Jezus riep ze tot Zich en zeide: ‘Laat de kinderen tot Mij komen en verhindert ze niet; want voor zodanigen is het Koninkrijk Gods. Voorwaar, Ik zeg u: wie het Koninkrijk Gods niet ontvangt als een kind, zal het voorzeker niet binnengaan.’
(NBG-vertaling 1951)


REACTIES

Er zijn 5 reactie(s)

Naam: Kristin
prachtig
Herman, wat ben je een prachtige man.

Welk liedje speelde je aan het eind van de uitzending? Ik vond het een erg mooi nummer.. allesomvattend voor de schoonheid van de natuur, onze wereld.

Naam: ingmar beldman
herman en annemiek
beste herman,
(late reactie, want gezien op internet)

zo heb ik je nog nooit gezien: oprecht kwaad; een emotie die ik zo expressief nooit bij je had vermoed.
ik vind t wederom mooi en inspirerend wat je bezighoudt. ik hoop zo ouder te worden als jij; verwonderend en kwetsbaar en daardoor een leven in kracht en kleur!

en weer: annemiek schrijver: wanneer ga je nou eindelijk zomergasten doen: je bent t je talent verplicht. ik ken niemand die zo dromerig, maar gefocussed het ontembare gebeuren van een gesprek leidt en laat gaan!
Naam: Riet Siefken-Heijbers
Uitzending Herman van Veen 11 juli 2009
Herman van Veen vergist zich als hij zegt, dat de paus het vagevuur heeft afgeschaft. Het vagevuur is het voorportaal van de hemel. De zielen ontvangen er een tijdelijke straf voor hun zonden. Daarna gaan ze naar de hemel.
In de hel is de eeuwige straf.
Het voorgeborchte is de plaats waar de zielen van de ongedoopte kinderen verblijven. Dit voorgeborchte is afgeschaft. De ongedoopte kinderen gaan rechtstreeks naar de hemel. Als men zegt "voorgeborchte der hel" wordt met het woord "hel" bedoeld: "onderwereld".
Naam: annechien de deugd
verwondering alsmaar verwondering.
Kind worden;is dat niet bedoeld als compleet zijn inzicht hebben ,een zijn van zuiver inzicht?

Kan Israël het niet opbrengen (hoe moeilijk ook en begrijpelijk) een groot gebaar naar de kinderen van Palestina te maken op een of andere manier omdat juist zij weten wat het is om door de wereld beschadigd te worden??
Dank je Herman van Veen wat je durft te zeggen ook dat van die pensioenen ,ja hoe is het mogelijk dat in 2009 de wereld gewoon kan doorleven terwijl er kinderen overal "gewoon"geen drinken hebben.
Wie zijn wij eigenlijk dat we dit en zoveel nu en vroeger laten gebeuren???
Met liefdevolle groet en respect Annechien de Deugd
Naam: bertconard
voorbeeld zijn
Herman, prachtige uitzending vrede kinderen nu en hier een cadeau, het begint bij mij, niet oordelen of veroordelen maar dankbaar en een voorbeeld zijn jij ik en ...................... vrede is als een domino effect.U kunt hier reageren. Uw reactie verschijnt direct online.
Naam
E-mail
Uw emailadres wordt NIET gepubliceerd
Titel  
Reactie  
Verificatie code
 
  Type bovenstaande verificatie code

(Code is NIET hoofdlettergevoelig)

 

  Herman van Veen

Bekijk Uitzending   Reageer


Naam Gast   Vorige
  gast
Naam Gast   Volgende
  gast

LINKS

Voor meer informatie over Herman van Veen, klik hier!
Voor meer informatie over Mensjesrechten, klik hier!


 


 
  ---